Camino Imota predstavljen u Europskom parlamentu

Projekt dionice hrvatske mreže Puta sv. Jakova – Camino Imota, predstavljen je na tematskoj konferenciji u Europskom Parlamentu održanoj u Bruxellesu 11. listopada.  Na konferenciji u organizaciji zastupnice gđe. Željane Zovko i Međuskupine EP-a za europsko kulturno nasljeđe, Put sv. Jakova i druge europske kulturne rute, zabilježen je značajan interes predstavnika europskih institucija za prezentaciju hrvatske Camino baštine, te primjere dobre prakse  i ostvarene rezultate projekta Camino Hrvatska.

Camino Hrvatska dio je europske mreže puteva sv. Jakova. pod zaštitom UNESCO-a i Vijeća Europe, koji vode u Santiago de Compostelu i kojima godišnje po Europi hoda preko 1.5 milijuna ljudi.

U uvodnom izlaganju gđa Zovko je istaknula primjer Španjolske i način na kako se kroz lokalnu, regionalnu i nacionalnu suradnju, na razvoju i promociju Camina ostvaruju iznimni pozitivni učinci na kulturu i turizam  Po istraživanjima regionalne vlade Galicije, svaki euro javne investicije u Camino bilježi stopu povrata od preko 400%.. Na njeno izlaganje nadovezala se Zrinka Raguž, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU komentirajući potencijal ovog projekta za ruralni razvoj pojedinih hrvatskih regija.

Na konferenciji su još izlaganja imali i predsjednik spomenute Međuskupine Francisco Millan Mon, Gabrielle Bernoville iz Europske komisije, Stefano Dominioni iz Vijeća Europe. Hrvatska Bratovština sv. Jakova predstavila je brojnim sudionicima konferencije, predstavnicima više europskih institucija, detalje projekta Camino Hrvatska čijim je rutama lani hodalo preko 3.300 ljudi iz cijele Europe ali i Kanade, SAD, Južne Afrike i Australije. Najavljena je i velika manifestacija “Adria Camino Festival” koja će se od 2-5 svibnja održati u Puli, na kojoj se očekuje preko 400 sudionika, predstavnika europskih institucija, Camino udruga i entuzijasta.

Ante Blažević, predsjednik hrvatske Bratovštine sv. Jakova, po završetku konferencije izjavio je kako ”Ovako snažna podrška predstavnika europskih institucija, predstavlja nam izniman dodatni poticaj za daljni razvoj hrvatskog dijela europske mreže Puteva sv. Jakova i predstavljanje bogate hrvatske kulturne baštine.”

Camino Imota  projekt je realiziran u suradnji TZ Imota i i Bratovštine sv. Jakova, službenog hrvatskog predstavnika u središnjoj i najstarijoj Camino instituciji – Nadbratovštini sv. Jakova u Španjolskoj.

Možda ti se također svidi...