TURISTIČKA ZAJEDNICA  IMOTA

Pučko Otvoreno Učilište Imotski

Organizer

Pučko Otvoreno Učilište Imotski
Email
pou.imotski@gmail.com
Website
http://pou-imotski.hr

Location

Ulica Ante Starčevića
Imotski
Category

Date

srp 17 2019

Time

9:00 pm

Cost

Free

Večer folklora & KUDŽ “Filip Dević” Split

Kulturno-umjetničko društvo željezničara “Filip Dević”,osnovano je 1950. godine u Splitu. Održano je više od 5.000 nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu. Društvo jegostovalo u gotovo svim europskim zemljama te dva puta u Australiji, Novom Zelandu, jednom u Meksiku, Egiptu i tri puta u SAD-u. Nastupalo se na brojnim festivalima i smotrama na kojima su osvojene mnoge nagrade i priznanja. Društvo danas broji oko 300 aktivnih članova raspoređenih u različite sekcije KUD-a. Svake godine Filip Dević barem jednom odlazi na turneju u inozemstvo, a ponekad i nekoliko puta godišnje. Sudjelujemo na međunarodnim smotrama folklora i raznim festivalima gdje ponosno prezentiramo bogatu tradiciju naše lijepe zemlje.
U društvu djeluje nekoliko sekcija: muška i ženska klapa, plesni folklorni ansambl, pripremni folklorni ansambl, škola folklora, orkestar, škola mandoline i gitare te jazz dance grupa. Plesni ansambl pri KUDŽ-u Filip Dević osniva se 1959. godine i već u startu bilježi značajne rezultate, a mladost iskazuje veliki interes za ovu novu sekciju Društva. Plesna sekcija je od početka bila osnova Društva, te su se sve ostale sekcije Društva nadograđivale na ovu bazu. Prvi plesni ansambl nastupa na svim koncertima društva i predstavlja KUD na turnejama u inozemstvu. Sastoji se od muških plesača-pjevača i ženskih plesačica-pjevačica.

Plesni ansambl izvodi sljedeće koreografije:

Stari splitski plesovi, koreograf: Branko Šegović
Starogradski plesovi Kaštela, koreograf: Branko Šegović
Bunjevački plesovi, koreograf: Jure Škare
Posavski plesovi, koreograf: Branko Ljubić
Vrličko kolo, koreograf: Branko Ljubić
Dubrovačka poskočica Linđo, koreograf: Sulejman Muratović
Završno kolo iz opere “Ero s onoga svijeta”, koreograf: Oskar Harmoš
Kolo iz Ražanca, koreograf: Dražan Domjanović
Plesovi Baranje, koreograf: Dražan Domjanović

Danas ansambl vodi Dražan Domjanović.
Uz glavnog voditelja, ansambl vode asistentice: Jelena Liović i Bruna Bulić, a
voditeljica pjevanja je Željana Cvitanović.

Tamburaški orkestar formiran je već 1950. godine od samog osnutka Društva pod ravnanjem Danijela Šeparovića, sastojao se uglavnom od mladih članova, zato se i nazivao “Veliki omladinski tamburaški orkestar”. Smatra se da je bio jedan od najboljih tamburaških orkestara u tadašnjoj državi. Iako “dica”, ti Devićevi mladi tamburaši svirali su Offenbacha, Schuberta, Verdija…i to “ka violine”… Od nekoliko članova ovog orkestra formira se tamburaško-mandolinski orkestar kao prateći sastav plesne sekcije, a vodstvo preuzima Marinko Katunarić.

Neko vrijeme u Društvu je djelovao i narodni orkestar s pjevačima narodnih pjesama, ali je ubrzo prestao s radom.U programu Društva tamburaško-mandolinski orkestar sudjeluje kao instrumentalna pratnja plesnog-folklornog ansambla i mješovitih klapa Društva, a također i samostalno izvode instrumentalne kompozicije.
Voditeljica orkestra je Željana Cvitanović.

Muška klapa Filipa Devića osnovana je 1962. godine, među prvim klapama u Dalmaciji. U to vrijeme osim rijetkih klapa koje su njegovale dalmatinsku vokalnu baštinu, klapsko pjevanje gotovo da je bilo zanemareno u Dalmaciji. Temelje specifičnog izričaja ove klape kroz gotovo 50 godišnje kontinuirano djelovanje utemeljio je niz renomiranih splitskih voditelja koji su svaki na svoj način izgradili njen stil.

Treba naglasiti da je čitavo vrijeme klapa zadržala svoj karakteristični zvuk i način interpretacije što je čini prepoznatljivom među ostalim klapama. Po mišljenju kritike i javnog mnijenja njezina interpretativna ostvarenja nalaze se u samom vrhu kvalitetnih vokalnih ostvarenja. Muška klapa bilježi preko 1.600 koncertnih nastupa u zemlji i inozemstvu. Treba izdvojiti gostovanja u Norveškoj, Engleskoj, Belgiji, Italiji, Češkoj, Poljskoj, Portugalu, Njemačkoj, Nizozemskoj, Austriji, Švicarskoj, Danskoj, Novom Zelandu i Australiji, Makedoniji, SAD-u..

Klapa je snimila preko 40 TV emisija i 80 radio programa, 3 LP ploče i 4 kasete, osvojila brojne nagrade u zemlji i inozemstvu. Posebno vrijedne nagrade za klapu su osvojene na Omiškom festivalu dalmatinskih klapa (ukupno 20 nagrada).

Umjetnički voditelji klape su bili Mirko Bulovan, Petar Cvitanović, Vinko Lesić, Marinko Katunarić, Danijel Šeparović, Rajimir Kraljević, Ljubo Stipišić, Nikolaj Žličar, Eduard Tudor, Tomislav Veršić, Duško Tambača, te Jakša Gilić koji klapu vodi od 1994. godine.

Ženska klapa osnovana je u listopadu 1972. godine. Njen pokretač i prvi voditelj bio je prof. Rajmir Kraljević.
Repertoar se sastoji od tradicionalnih dalmatinskih i novokomponiranih a capella pjesama koje klapa izvodi na samostalnim nastupima ili na nastupima sa ostalima sekcijama Društva. Klapa sudjeluje na svim značajnijim klapskim smotrama i natjecanjima (Omiški festival klapa, smotre klapa u Skradinu, Tučepima, Klisu…).
Umjetnički voditelji klape su bili Rajimir Kraljević, Vinko Lesić, Duško Tambača, Mišo Radan, Antonela Pilić, Jasminko Šetka, Mijo Stanić. Klapu danas vodi Ivana Smoljanović.