Geopark Biokovo-Imotska jezera prihvaćen kao UNESCO Global Geopark od strane UNESCO Vijeća za Globalne Geoparkove

Vijeće UNESCO-ovih Globalnih Geoparkova prihvatilo je Geopark Biokovo-Imotska jezera kao UNESCO Svjetski Geopark tijekom prvog sastanka 8. sjednice organizirane 4. i 5. rujna 2023. u Marakešu (Maroko), pod pokroviteljstvom UNESCO-vog globalnog geoparka M’Goun.

UNESCO-vo Vijeće za globalne geoparkove igra ključnu ulogu u ocjenjivanju novih i obnovljenih UNESCO-vih nominacija za Globalne Geoparkove. Njegovi se članovi sastaju jednom godišnje kako bi utvrdili ispunjavaju li nove prijave potrebne standarde i mogu li se proslijediti Izvršnom odboru UNESCO-a na službeno odobrenje. Ovom odlukom Geopark Biokovo-Imotska jezera postaje treći UNESCO Globalni Geopark u Republici Hrvatskoj.

  • Presretna sam i ponosna da je ovaj višegodišnji projekt priveden kraju, čime naš Geopark Biokovo-Imotska jezera dobiva potpuno novu razinu na svjetskoj karti UNESCO Globalnih Geoparkova. Ovo je veliki uspjeh i nagrada za sve nas koji smo predano radili od samog početka, pa čak i u trenucima kad smo bili obeshrabreni odlukom odgode Vijeća prošle godine. Posebno sam sretna zbog velikog potencijala koji nam se sada otvara za cijelo područje, a osobito za područje Imotske krajine – izjavila je Ivana Ćapin, izvršna direktorica Geoparka.

Oduševljen ovom viješću je i Slavo Jakša, ravnatelj JU PP Biokovo.

  • Područje Geoparka Biokovo-Imotska jezera prostor je od iznimne kulturne baštine, bogatog povijesnog naslijeđa i prirodne vrijednosti koji obuhvaća veliku raznolikost staništa, vrsta biljaka i životinja, ali isto tako i geološku raznolikost zastupljenu u brojnim geološkim tvorevinama nastalim u različitim razdobljima prošlosti Zemlje. Upravo taj veliki potencijal ovog područja razlog je zašto je Geopark Biokovo-Imotska jezera postaje treći UNESCO-ov Geopark u Republici Hrvatskoj, a svi mi koji smo predano radili na ovom projektu imamo razloga biti ponosni – kazao je Jakša.
  • S iznimnim zadovoljstvom sam pročitao izvješće GGN-a u kojem stoji kako ćemo postati treći UNESCO Geopark u RH. Ovo je kruna višegodišnjeg rada velikog broja dionika kojima čestitam. Grad Imotski je od prvog dana aktivno sudjelovao u financiranju  aktivnosti koje su prethodile ovom rezultatu, a sada imamo obvezu izraditi i opremiti moderni posjetiteljski centar Geoparka, koji će biti nezaobilazna točka za sve posjetitelje i koji će se nalaziti u sklopu Dogane – rekao je Ivan Budalić, gradonačelnik Grada Imotskog.
  • Dobivanjem UNESCO oznake značajno se podiže razina vidljivosti destinacije i stvaraju se pretpostavke za razvoj geoturizma kao jednog specifičnog oblika selektivnog turizma. Geoturizam se prvenstveno fokusira na geološke i geomorfološke značajke krajolika kao turističke atrakcije i jedan je od najbrže rastućih tržišnih segmenata unutar posebnih oblika turizma. Osim toga, Geopark pruža mnoge pogodnosti i razvojne mogućnosti za cijelo područje kroz razvoj poljoprivrede, ugostiteljskih i uslužnih djelatnosti, suradnje s drugim geoparkovima na posebnim projektima i znanstvenim istraživanjima, partnerskim programima sa svim dionicima i slično – riječi su Luke Kolovrata, direktora Turističke zajednice Imota.

Podsjetimo, cijeli proces postanka Geoparka Biokovo-Imotska jezera započeo je krajem 2018. godine, kada su na samom početku postojale dvije nezavisne inicijative za osnivanje UNESCO Geoparka; inicijativa Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ i inicijativa „Geopark Imotska jezera“, proizašla od strane lokalne uprave u Imotskom. Nakon predstavljanja obiju inicijativa, Nacionalno povjerenstvo za UNESCO geoparkove Republike Hrvatske donijelo je odluku o njihovom objedinjavanju i apliciranju jednog jedinstvenog Geoparka, kako bi se zajedničkom prijavom došlo do konačnog cilja. Takva odluka proizašla je iz činjenice da prostor Parka prirode Biokovo i Imotske krajine zajedno čine geološki, geomorfološki i krajobrazno jedinstven prostor dinarskog krša te bi se zajedničkom inicijativom iskoristili potencijali obaju područja na dobrobit lokalne zajednice. Tako je začeta ideja o budućem UNESCO Geoparku Biokovo-Imotska jezera, utemeljenom 2019. godine od strane Javne ustanove „Park prirode Biokovo“ i Udruge „Geopark Imotska jezera“ , sa sjedištem u Imotskom.

Nakon toga krenulo se u izradu aplikacijskog elaborata te u složen proces prikupljanja kompletne dokumentacije temeljen na direktnim smjernicama UNESCO Vijeća.

Paralelno s tim, uslijedio je i višemjesečan intenzivan rad oko pripreme terena za dolazak UNESCO evaluatora i njihovo „ocjenjivanje“ cjelokupnog područja u rujnu 2021. godine. Unatoč tome što su UNESCO-ovi terenski stručnjaci dali „zeleno svijetlo“ Geoparku i ocijenili područje sa vrlo visokom ocjenom, ipak je UNESCO Vijeće za Globalne Geoparkove na svom redovitom zasjedanju, u prosincu iste godine izglasalo „odgodu“ pristupanja.

Nakon dobivanja službenog Izvješća od strane UNESCO Vijeća u ožujku prole godine, ponovno se kreće u intenzivan rad oko ispunjavanja dobivenih preporuka. U nepunih godinu i pol dana odrađen je velik broj aktivnosti na području edukacija, vidljivosti, unapređenja i zaštite geološke baštine, udruživanja sa Partnerima na području Geoparka, te uspostave formalnih Sporazuma sa drugim UNESCO Globalnim Geoparkovima.

Ovo ljeto dovršeno je kompletno Izvješće o napretku Geoparka (Progress Report) koje je putem  Nacionalnog povjerenstvu RH poslano UNESCO-ovom Vijeću za Globalne Geoparkove.

UNESCO-vo vijeće je, pak, sada donijelo odluku da Geopark Biokovo – Imotska jezera postaje UNESCO Global Geopark.

Možda ti se također svidi...