Istraživanja za Geo Park

Protekli tjedan  na širem području grada Imotskog i susjednih općina provedena su sustavna geološka i speleološka istraživanja u svrhu prijave GeoParka Imotski pri Global Geoparks UNESCO.

Geološka istraživanja uključuju: pregled terena i odabir značajnih litostratigrafsko-strukturnih lokacija te hidrogeološka i limnogeološka istraživanja pojedinih odabranih objekata.

Speleološka istraživanja uključuju: pregled terena i pronalazak objekata (unos točnih koordinata) i biospeleološko uzorkovanje.

Vrijedni geolozi i speleolozi izuzetno su zadovoljni nalazima i prikupili su veliki broj uzoraka koje će se dalje obrađivati i ispitivati  u Zagrebu. Između ostalog, spustili su se u desetak jama i špilja, ronilo se u Krčevcu, Galipovcu, Prološkom Blatu, prohodalo se na desetke kilometara u potrazi za zanimljivim geološkim oblicima.

Osim navedenog, prijava  će sadržavati i arheološko-povijesne te turističke odlike odabranih lokacija.

Istraživanja će se nastaviti i tijekom rujna 2018, a sama prijava finalnog dokumenta planirana je za studeni 2018.

Istraživanja izvode stručnjaci s Hrvatskog geološkog instituta iz Zagreba te speleolozi i biospeleolozi iz cijele Hrvatske uz pomoć domaćih članova HGSS-a, Turističke zajednice Imota i ronilačkog kluba Crveno jezero.

Idući tjedan očekuje nas i početak znanstvenih istraživanja Crvenog jezera kao i nekoliko ronjenja do 100 metara dubine u svrhu prikupljanja bioloških i geoloških uzoraka. Također, ponovi će u Imotski doći Frederic Swierczynski koji će roniti i snimati velike bočne otvore i kanale. Njegov dolazak sufinanciran je od strane Francuskog veleposlanstva koji će posjetiti Imotski 10. rujna i sastati se s članovima ekspedicije.  Taj isti dan planirano je i predavanje u Pučkom otvorenom učilištu s početkom u 20 sati na kojem će se predstaviti rezultati ispitivanja, a biti će prikazan i dokumentarni film o prošlogodišnjem zaronu do dna Crvenog jezera.

Možda ti se također svidi...