Makarska rivijera, Biokovo i Zabiokovlje postaju cikloturistička destinacija

U prostorijama Turističke zajednice grada Makarske u četvrtak, 6. lipnja 2019. u 11 sati potpisan je  ugovor o razvoju cikloturističke destinacije Makarske rivijere, Biokova i Zabiokovlja. Riječ je o opsežnom projektu koji je okupio deset turističkih zajednica cijele Makarske rivijere uključujući i područje Parka prirode Bikovo te Imotske krajine i Vrgorca, a koji će, kroz tri godine provedbe, turističku ponudu nadograditi, obogatiti i oplemeniti sustavno osmišljenom cikloturističkom ponudom.

Cikloturizam spada u grane turizma s velikom perspektivom razvoja, posebice u Hrvatskoj,  zahvaljujući snažnoj i bogatoj atrakcijskoj osnovi, od raznolikosti krajolika, visoke razinu očuvanosti prirode i prostora te bogate kulturno-povijesne i gastronomske baštine. Cikloturizam spada u društveno, ekološki i gospodarski održive grane turističke industrije gdje se dodana vrijednost  ostvaruje kvalitetom, raznolikošću i personalizacijom ponude. Ova vrsta turizma pruža nužno potrebnu diversifikaciju ponude, značajno produžuje sezonu, koja na području obuhvata projekta praktički može trajati cijelu godinu, a gosti na biciklima donose značajnu dodanu vrijednost u potrošnji. Na europskoj razini, cikloturistička industrija vrjednija je od, primjerice, industrije cruisera i donosi ukupni godišnji prihod od približno 44 milijarde eura (u odnosu na 39 milijardi koje donosi cruising industrija)

Hrvatska ubrzano postaje sve zanimljivija cikloturistička destinacija, a kroz Hrvatsku prolaze i četiri EuroVelo od kojih najnovija i jedna od najdužim – EuroVelo8 prolazi upravo po Jadranskoj obali što razvoj cikloturističke ponude cijele regije čini posebno važnom.

Turističke zajednice okupljene u klaster Makarske rivijere, Biokova i Zabiokovlja razvoj cikloturističke destinacije povjerile su poduzeću SPOT d.o.o. iz Varaždina, specijaliziranom za razvoj inovativnih i održivih oblika turizma, koje je svoje bogato profesionalno i osobno iskustvo te strast za biciklizmom pretočilo u brand Trail – Full Cycling Experience posvećen upravo razvoju cikloturizma.

Trail – Full Cycling Experience razvio je posebnu metodologiju i okupio iznimno stručni tim koji će u tri godine provedbe projekta područje njegove provedbe pretvoriti u osmišljenu, brendiranu i razvijenu cikloturističku destinaciju. Projektne aktivnosti uključivat će analizu stanja i potencijala, trasiranje novih staza i osmišljavanje tematskih ruta, izradu vizualnog identiteta i brendiranje, izradu plana promocije i marketinga te niz edukacija za privatne i javne subjekte koji bi svim dionicima približili ogromne mogućnosti razvija i poslovne prilike koje cikloturizam donosi.

Možda ti se također svidi...