Preko 140 hodočasnika pješačilo Putem sv. Jakova kroz Imotsku krajinu

U Imotskom je od 22. do 24 .travnja održana manifestacija Camino Imota vikend u organizaciji Turističke zajednice Imota i Bratovštine sv. Jakova. Lošem vremenu usprkos,  tijekom tri dana okupilo se preko 140 hodočasnika, koji su pješice hodočastili kroz Imotsku krajinu, rutom Camino Imota. Camino Imota dio je hrvatske i europske mreže puteva sv. Jakova (Camino de Santiago). Ova tradicija Camino hodočašća u Hrvatskoj je duga preko 810. godina, još od 1203. godine bilježe se organizirana hodočašća iz Hrvatske prema svetištu u Santiago de Composteli.

Tijekom tri dana hodočašća ukupne dužine sedamdesetak kilometara, okupili su se hodočasnici iz Konavala, Dubrovnika, Pelješca, Korčule, Makarske, Imotskog, Splita, Šolte, Šibenika, Zadra, Gospića, Zagreba, Čakovca, Iloka, Mostara, Livna, Busovače kao i iz Slovenije, Velike Britanije i Njemačke.

Hodočasnici su krenuli u petak uz jake pljuskove i tuču, nakon toga dočekalo ih je i sunce koje je na trenutke jako pržilo hodočasnike. No kao i inače na Camino hodočašću, sve poteškoće, žuljevi i bol u mišićima, blijede u beznačajnost prema intenzitetu duhovnog doživljaja. Na kraju drugog dana hodočašća održan je okrugli stol tijekom kojeg su svjedočili pojedini hodočasnici koji imaju iskustvo i dužih Camino ruta u Španjolskoj. Prenijeli su svoja iskustva i pričali o duhovnim plodovima “Camino doživljaja” kao što su spokoj, život u sadašnjem trenutku, djelovanju providnosti te zajedništvu s bližnjima. Treći dan se ruta završila u franjevačkom samostanu u Imotskom uz podjelu jedinstvenih hodočasničkih potvrda – Compostela za Camino Imota

Župnici u Cisti Velikoj, Lovreću, Lokvičićima i Imotskom, uz tjelesnu i duhovnu okrjepu dočekivali su hodočasnike su svojim župama. Dobrodošlicu hodočasnicima pružili su i stanovnici mjesta Imotske krajine, i kroz čašu domaćeg vina i kroz pomoć hodočasnicima koji bi krivo skrenuli.

Hodočasnička ruta Camino Imota  otvorena je hodočasnicima kroz cijelu godinu. Brojni hodočasnici prošli su je i samostalno a sve više župa iz cijele Hrvatske organizira zajednička hodočašća ovom rutom.  Za više informacija oko smještaja i same rute posjetite: www.caminocroatia.com/imota

Projekt Camino Imota realizirala je Turistička zajednica Imota, uz potporu Hrvatske turističke zajednice i u suradnji sa Bratovštinom Sv. Jakova. Bratovština Sv. Jakova je službeni hrvatski predstavnik u središnjoj Camino instituciji – Nadbratovštini Sv. Jakova u Santiago de Composteli.

Možda ti se također svidi...