Prezentacija rezultata ispitivanja Crvenoga jezera i prikazivanje filma o zaronu do dna Crvenog jezera

U ponedjeljak  je u Imotskom boravio Frederic Swierczynski koji je ronio i snimao velike bočne otvore i kanale u Crvenom jezeru. Kruna je to opsežnih geoloških, speleoloških, bioloških i arheoloških istraživanja, koja su se odvijala posljednja dva tjedna, a koja imaju za cilj stvaranje podloge za proglašenje geoparka.

Nakon toga u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Imotski održana je prigodna prezentacija rezultata ispitivanja, ali i prikazivanje dokumentarnoga filma, snimljenog kada je prošle godine Frederic Swierczynski zaronio do dna Crvenoga jezera.

Najprije se prisutnima obratio Vlatko Brčić, doktor geoloških znanosti i voditelj geoloških istraživanja, koji je prezentirao zanimljive činjenice koje se odnose na geologiju imotskoga područja. Publiku je zanimao i njegov osvrt na nedavno povlačenje rijeke Vrljike uslijed potresa. “Ispod nas je sve porozno i šuplje, a sva voda je na površini tek manjim dijelom. Ipak, smatram da će se voda na površini vrlo brzo nadoknaditi”, rekao je Brčić.

Magistar bioloških i ekoloških znanosti Roman Ozimec, voditelj interdisiplinarne znanstvene ekspedicije “Crveno jezero” iznio je zanimljive podatke koji su se dobili istraživanjem. U jezeru se, primjerice, nalazi preko 8 milijuna kubika vode, a 170 godina nakon imotske gaovice, pronađena je potpuno nova vrsta. Ozimec je posebno naglasio svoju zaljubljenost u Crveno jezero. “Tu sam bio 1998. godine, u Crveno jezero sam se odmah zaljubio i znao sam da se moram tu vratiti i nastaviti istraživanje”, rekao je. Posebno je pohvalio pomoć Ronilačkog kluba “Crveno jezero”, ali i rad brojnih istraživača koji nisu radili na terenu nego u kabinetu, ali su odradili vrhunski posao. Apostrofirao je i suradnju s Gradom Imotskim, Turističkom zajednicom te Francuskim veleposlanstvom u Hrvatskoj.

Budući je upravo Francusko veleposlanstvo podržalo ove aktivnosti, Daniela Roxas Đuka izvela je prigodnu pjesmu na francuskom jeziku – La vie en rose, nakon čega je prikazan 40-minutni film o prošlogodišnjem Fredericovu zaronu do dna Crvenoga jezera. U svim aktivnostima sudjelovali su Grad Imotski, Turistička zajednica Imota i Ronilački klub Crveno jezero.

Možda ti se također svidi...