Projekt “Imotske modre vode 2023”

Spuštanjem do vode Crvenog jezera i snimanjem stijena na sjeverozapadnom obodu, započeo je projekt „Imotske modre vode 2023.“. Projekt obuhvaća više aktivnosti, od ovog snimanja, istraživanja Lasića vrila, ekoloških akcija, izložbi, edukacija, promotivnih aktivnosti do velike multidisciplinarne znanstvene ekspedicije u listopadu.

Jučer smo pokušali istražiti sjeverozapadni obod do 150 metara dubine, odnosno ono područje na kojem nismo dobili odjek sonara prilikom istraživanja 2013. godine te je to područje ostalo nedefnirano s „crnim rupama“

Obzirom da mnogi čimbenici mogu utjecati na to – nepravilne stjenke, različita gustoća materijala, rasjedi, špilje i sl. jedan od zadaća današnje ekspedicije je spustiti ROV do 150 metara i pokušati vidjeti o čemu je riječ.

Kao što je bio slučaj i sa snimanjem u prethodnim ekspedicijama, veliki broj sitnih čestica i relativno mutna voda otežavaju snimanje i kasniju analizu.

Bez obzira na to, snimke potvrđuju veliku razvedenost na tom dijelu oboda jezera s velikim rasjednim pukotinama i šupljinama što je sigurno uzrokovalo slabi odjek signala sonara. Daljnja istraživanja ovog dijela trebala bi ići u smjeru podjele stijene u segmente te višednevnog  snimanja svakog pojedinog segmenta.

Za današnje snimanje koristili smo ROV Fifish Pro V6 Plus.

Temperatura vode od dubine 30 metara pa do 150 metara je stabilna i iznosi 9 stupnjeva.

Prilikom snimanja imali smo još jedan zanimljiv detalj – na 104 metra dubine pronašli smo punu transportnu torbu koja je ispala nekom od sudionika prijašnjih ekspedicija.

Također, iskoristili smo i priliku te snimili boce vina koje su naši vinari potopili i ostavili iduće dvije godine na odležavanju u uvjetima stabilne temperature.

Crveno jezero je složen krški fenomen, dijelom potopljena jama s vertikalnom razlikom od -526,9 m. Površine je 2,7 ha, dok vodeni stupac varira od 232 do 315 m dubine, s dnom -4 m ispod razine mora i ukupne akumulacije vode do 8,24 milijuna m 3 .

Nalazi se uz Grad Imotski, Splitsko-Dalmatinska županija. Zaštićeno je 1964. godine kao geomorfološki spomenik prirode, a danas je dio ekološke mreže EU, Natura 2000 (HR2000934) kojim upravlja Javna ustanova More i krš iz Splita.

Crveno jezero je geomorfološki i hidrološki jedinstven i složen ekosustav koji obuhvaća kopnena krška staništa te slatkovodno jezersko stanište, koje u dubljim dijelovima prelazi u podzemno, špiljsko vodeno stanište, obilježeno nedostatkom svjetla, trajnom i stabilnom niskom temperaturom vode i povećanog vodenog tlaka.

U njemu obitava brojna populacija ugrožene i zaštićene imotske gaovice. Rezultate svih istraživanja Crvenog jezera od prve polovice 19. stoljeća do današnjih dana pokušali bi objediniti te objaviti popularno-stručnu monografiju Crveno jezero tijekom iduće godine.

Organizator današnjeg istraživanja je TZ Imota u suradnji s HPD Imotski, RK Crveno jezero, Geoparkom Biokovo-Imotska jezera te JU More i krš.

Pokrovitelji svih aktivnosti u sklopu projekta Imotske modre vode su Hrvatska turistička zajednica i TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Tekst: Luka Kolovrat
Foto: Branimir Jukić i Luka Kolovrat

Možda ti se također svidi...