Imotski nogomet

Tijekom 1920-ih imotski mladići sve se više počinju baviti sportom. Uz gimnastiku, najpopularniji je bio nogomet. Prvi nogometaši bili su mladići iz četvrti Bazana (Radoslav i Miroslav Nikolić, Slavo Mošić, Pere Ćosić i Jozo Štambak). Oni su 1927. uspjeli nabaviti prvu pravu, kožnu loptu za nogomet, a potom su osnovali i klub „Zagorac“. Trenirali su i igrali međusobno, a glavno igralište bio im je „Plac“ koji se nalazio na mjestu današnje gradske tržnice. Nogomet se igrao i na brojnim drugim lokacijama, najčešće na livadama u polju ispod grada: Perinuši, Konjevodama, Dilima… Nekoliko godina nakon „Zagorca“ osnovan je i drugi nogometni klub „IŠK“. Tijekom 1930-ih između ta dva kluba razvilo se veliko rivalstvo, ali oba su se kluba ugasila nakon Drugoga svjetskog rata.

Početkom 1950-ih, izgradnjom malonogometnog terena pokraj Gimnazije, nogomet je dobio novi zamah. Među generacijama nogometaša koji su ovdje usavršavali nogometne vještine ističe se Zvonimir Boban, dugogodišnji igrač AC Milan i kapetan hrvatske nogometne reprezentacije koja je 1998. osvojila brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

U Gradskoj kavani 1953. Fulgencije Vučemilović – Fuđo, poznati sportski menadžer koji je većinu života proveo u Buenos Airesu, dao je ideju za gradnju nogometnog stadiona. Po njemu stadion se trebao izgraditi ispod imotske tvrđave Topane u vrtači zvanoj Gospin dolac po crkvici koja se nalazi na njegovu obodu. Projekt se počeo ostvarivati u drugoj polovici 1970-ih, a nogometni travnjak postavljen je u jesen 1988. Nogometni stadion smješten pokraj Modrog jezera od svog je postanka privlačio pozornost Imoćana, ali i svih njegovih posjetitelja. Brojni svjetski mediji prepoznali su ga kao jedan od najzanimljivijih i najneobičnijih nogometnih stadiona na svijetu, a BBC ga je 2017. proglasio šestim najatraktivnijim na svijetu.

Nogometni klub „Imotski“ osnovan je 31. ožujka 1991. Za prvog predsjednika izabran je legendarni imotski nogometaš Ante Đuka — Kris. Početkom 2002. NK „Imotski“ ujedinio se s NK „Mladost“ iz Prološca. Novi klub postao je član druge lige i tijekom idućih 15 godina uspio je tri puta zauzeti peto mjesto. Kroz mlađe selekcije NK „Imotski“ prošli su poznati hrvatski nogometaši Ante Rebić, osvajač srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018., i Kristijan Jakić, osvajač brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022.

You can send your enquiry via the form below.

Imotski nogomet