Uskoro CAMINO IMOTA

Imotska krajina uskoro će dobiti svoju hodočasničku stazu – Camino Imota, zahvaljujući suradnji TZ Imota i bratovštine Sv. Jakova koja je službeni predstavnik Hrvatske u nadbratovštini Svetog Jakova koja djeluje u Santiago de Composteli.

Put Sv. Jakova je mreža hodočasničkih puteva koji iz cijele Europe vode prema svetištu Sv. Jakova Apostola u Santiago de Composteli. Danas su Camino hodočasničke rute razvijene širom Europe te doživljavaju iznimnu popularnost.  Procjenjuje  se da ih godišnje prohoda preko 1.500.000 ljudi. Osnovni cilj Bratovštine je potaknuti evangelizacijsku i duhovnu potporu hodočasnicima, te promovirati Camino kao vrlo djelotvorno sredstvo evangelizacije.

Nakon Krka koji je u Camino obitelj ušao 2019. godine, Imotska krajina  dobiva dionicu ove najpoznatije mreže hodočasničkih putova. Camino Imota predstavlja dionicu na općem pravcu Međugorje – Sinj, u  sklopu hrvatske mreže putova Sv. Jakova. Ova dionica je koncipirana i kao zasebni turistički proizvod, motiv dolaska za višednevni boravak na području Imotske krajine. Aktivnosti i planiranja započeli smo početkom 2020. godine, a u siječnju ove godine od Hrvatske turističke zajednice (Fond za udružene TZ) dobili smo sredstva za prvu fazu ovog projekta.

Naš Camino imati će oko 75 kilometara i predviđeno je da za prelazak dionice treba tri dana hodanja. Ruta će, kao i u ostatku Europe, biti označena jarko žutom stiliziranom školjkom – Jakovljevom kapicom (apliciranom na tamnoplavu podlogu), kao prepoznatljivim svečevim atributom.

Staza je trebala zadovoljiti nekoliko parametara od kojih izdvajamo:

 • početak i kraj staze moraju se vezati za buduću trasu Sinj – Međugorje, staza mora obuhvatiti što je moguće više sakralnih, prirodnih i kulturnih znamenitosti Imotske krajine,
 • dionica staze treba biti duga 20-25 km, a početak i kraj dionice trebaju biti na lako dostupnom mjestu,
 • nužno je izbjegavati glavne prometnice i prelazak preko neobilježenih pješačkih prijelaza, poželjno je što više makadama i slično
 • poželjno je da staza svakih 5-10 km prođe kroz naseljeno mjesto s trgovinom i ugostiteljskim sadržajem

Početak staze je u Biorinama (lokalitet Pištet), pa preko crkve Sv. Jakova i lokaliteta Crkvine ide prema Lovreću gdje je ujedno i kraj prvog dana.

Drugi dan započinje iz Lovreća pa preko Nikolića, Strinića, Lokvičića do Prološkog Blata i dalje kroz Proložac do Zelene katedrale.

Treći dan, put vodi od Zelene katedrale preko Kamenmosta, Zmijavaca i Runovića do Vinjana i Imotskog, gdje je u crkvi Sv. Frane završetak puta.

Camino Imota prolazi kraj izuzetno zanimljivih sakralnih znamenitosti kao i značajnih lokaliteta prirodne i kulturne baštine: crkvi (Sv. Jakova, Sv. Petra, Sv. Duha, Krista kralja, Sv. Mihovila, Uznesenje Blažene Djevice Marije, Sv. Marije, Sv. Ante, Svih svetih, Gospe od Karmela, Nikole Tavelića, Gospe od Anđela, Sv. Frane… ), Pištet, stećci, Zelena katedrala, most u Prološcu, Prološko Blato, Manastir, Opačac, kip Krista Kralja, Crkvine, rijeka Vrljika, mlinice, Dikovača, Bublin, Topana, Modro jezero, uži centar Grada..

Na  ukupno 12 lokalitetima nalaziti će se i prigodni pečati kojima se ispuni hodočasnička putovnica kao dokaz o prijeđenom putu. Svi s ispunjenom hodočasničkom putovnicom u uredu TZ Imota mogu dobiti potvrdu o obavljenom hodočašću – Compostelu.

Tijekom idućih tjedana započeti ćemo s obilježavanjem hodočasničke staza Camino Imota.

U prvoj fazi (do ljeta) planiramo:

 • Izraditi digitalne karte dnevnih dionica prema početnom prijedlogu ruta
 • Prikupiti i dodati sve servisne informacije (ugostiteljski objekti, trgovine, smještaj…)
 • Definirati lokacije za pečate i vizuale za svaki lokalitet
 • Izraditi dizajn pečata i potvrde
 • Dizajnirati i pripremiti brošure  “Imota Camino”
 • Izraditi različite formate oznaka: šablona za boju na kamenu, metalna pločica na postojećim stupovima za biciklističke staze, naljepnice za stupove javne rasvjete, smeđa signalizacija, drveni putokazi, info panel na ključnim lokalitetima
 • Izraditi web stranicu u sklopu portala caminocroatia.com, prezentaciju rute sa servisnim informacijama, prezentaciju znamenitosti, predstavljanje turističke ponude uz rutu (smještaj, ugostiteljstvo, ….)
 • Izraditi mobilnu aplikaciju za Android i iOS  te offline interaktivnu kartu s GPS navigacijom rute
 • Ciljanu promociju kroz tematske portale i grupe vezane za Put Sv. Jakova te izradu promotivnog materijala
 • Od 18. do 20. lipnja (ovisno o epidemiološkim okvirima) planiramo organizaciju Camino vikenda koji uključuje  organizirano trodnevno hodočašće cijelom rutom kao i niz popratnih događanja; izložbe,  predavanja, okrugli stol.

U drugoj fazi planiramo spoj prema Sinju i Međugorju te izradu nove staze Lovreć – Zagvozd – Imotski.

Zahvaljujemo na suradnji i pomoći Bratovštini Sv. Jakova, Franjevačkom samostanu u Imotskom i svim župnim uredima, Hrvatskoj turističkoj zajednici, Konzervatorskom odjelu u Imotskom, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanje, Gradu Imotskom te općinama Cista Provo, Lovreć, Lokvičići, Proložac, Podbablje, Zmijavci i Runovići.

„…. Otići na hodočašće znači iskoračiti iz samoga sebe, kako bi susreli Boga tamo gdje nam se On otkrio, gdje njegova milost sjaji posebnim sjajem…“

Papa Benedikt XVI

Možda ti se također svidi...