Zelena katedrala je vjerska građevina, koja ima oblik netipične otvorene bazilike. Veliki kameni oltar dominira objektom, koji je na poseban način uklopljen u okoliš. Prostorom prevladavaju stara stoljetna stabla, pod čiju se hladovinu sklanjaju mnogobrojni vjernici iz Imotske krajine i okolice, za vrijeme velikog ljetnog blagdana Velike Gospe (15. kolovoza). Tada se slavi i svečana sveta misa.

Čitav prostor Zelene katedrale pomno je i pažljivo uklopljen u prirodni okoliš, koji ističu vizure rijeke Vrljike, a koja je na svojevrstan način omeđila čitavo područje.

U lokalnim okvirima, prostor i područje Zelene katedrale posebno je popularno među onima koji stupaju u bračne vode pa na ovom mjestu rade mnogobrojne fotografije za trajno sjećanje i uspomenu.

Ljepotu i reprezentativnost čitavog područja prepoznaju i mnogobrojni turisti, koji se u sve većem broju mogu primijetiti ne samo na ovoj lokaciji, nego i diljem cijelog toka rijeke Vrljike.

U turističkim okvirima, pojedini dijelovi mnogih ljepota Imotske krajine, tek se polako počinju otkrivati. A s njima i ugodan ambijent Zelene katedrale.